grid deluxe
 

Kv Draken

I hörnet Kungsängsgatan – Bangårdsgatan ligger statliga televerkets byggnad från 1916. De detaljrika fasaderna i granit och tegel är ett framstående exempel från tidens nationalromantiska arkitektur och utsågs till byggnadsminne 1993.

Lokalen i bottenvåningen mot korsningen används idag av Svensk Fastighetsförmedling. De önskade sig en inbjudande lobby som kan fungera som reception, väntyta, och showroom med anslutande mötesrum, som också var tillgänglighetsanpassad.

Genom att riva ut innertaket fanns möjlighet att öppna upp och återställa de stora bågfönstren till deras ursprungliga utformning. Det gav ett ljust och luftigt rum, med generös takhöjd, som dessutom blev väl synligt från gatan. Det gamla trånga vindfånget byttes ut mot ett helglasat som är mer välkomnande och tillgängligt.

De ljusa kulörerna i golv, väggar och tak bryts av med en bred specialbyggd trappa i mattsvart stål som leder en vidare in till övriga lokaler.

Beställare: Uppsala Akademiförvaltning
Byggår: 2014
Kategori: Kontor/Butik
Projekttyp: Ombyggnad
Foto/illustration: werket